Izložba Damira Murseljevića “Bajkovita mreža odraza”

01/06/2017

U okviru saradnje Kulturnog centra Novog Sada i JU Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” iz Podgorice u ponedeljak 5. juna u Klubu “Tribina mladih” biće otvorena izložba umetnika Damira Murseljevića sa početkom u 19 časova. Posetioci izložbu mogu pogledati do 11. juna.

“U izvjesnoj mjeri, ova izložba je autobiografska, i odražava raspoloženje umjetnika, revnosnog posmatrača empirijske stvarnosti, nikada potčinjenog vlastitom “ja”. Niz fotografija usmjerenih da ponesu i najpažljiviju publiku i podstaknu je da instinktivno, ali ipak duboko, razmišlja o začaranom pogledu i licu, sa predjelima i pejzažima u pozadini. Murseljevićeva fotografija, koja se vješto kreće između odsjaja i ogledala, i vraća nas na razigranu iluziju očiju, udaljava se od pojedinačnog i usmjerava nas ka dalekim obalama. Kao podrška toj poruci nailazimo na svjetle boje, za koje se hvataju naša sjećanja kako bismo pamtili iskustvo svakog od nas u svijetu emocija, veselih ili sumornih, plodnih ili sterilnih, romantičnih ili hladnih. Dakle, imamo put koji izvire iz mudre upotrebe čak i jednostavne kamere, put između empirijskog iskustva i emocija, u stalnoj potrazi za smislom našeg postojanja.”

Deo uvodne reči njegove ekselencije
Vinčenca del Monaka,
Ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori,
prilikom otvaranja Damirove izložbe An Act of Seeing with One’s Other Eyes, u Galeriji Solidarnosti u Kotoru, 30. oktobra 2015. godine.

Damir Murseljević je rođen 1979. godine u Podgorici, Crna Gora.  Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – odsjek za grafički dizajn.  U leto 2001. godine učestvovao je na radionici stripa na Cetinju, koju je vodio istaknuti francuski dizajner Paskal Rabaté, i napravio strip Tago Mago na Hot Rock objavljen 2002. godine u časopisu za umetnost i kulturu – Montenegro Mobil Art. Ljubav prema fotografiji rodila se još na samom početku studija, i vremenom prerasla u njegov glavni umetnički izražaj. Za svoj umetnički fotografski rad koristi isključivo analogne kamere i rad sa filmom. Do sada je priredio šest samostalnih izložbi fotografija (2007. i 2009. u Podgorici, 2007. i 2015. u Kotoru, 2016. u Tivtu – Porto Montenegro i 2017. u Novom Sadu) i učestvovao na nekoliko kolektivnih izložbi.

U proleće 2015. godine realizovao je audio-vizuelni multimedijalni projekat pod nazivom Life’n’perspectives on abstract travels of a genuine crossover koji je predstavio autorov fotografski rad od 2000. godine, u KIC-u “Budo Tomović”. Damir je bio jedan od dva predstavnika Crne Gore na drugim Svetskim umetničkim igrama World Art Games 2015, u Bratislavi, Slovačka, i takođe jedan od organizatora 3. World Art Games održanih u Podgorici i Sutomoru, Crna Gora. Sa svojim kratkim filmovima tj. video radovima The Bob’s Friend i Blow Your Tears Dear. The Maker Said je učestovao na Festivalu alternativnog filma/videa – AVIfest, 2015. i 2016. godine. u Podgorici. Jedan je od učesnika svetske izložbe u organizaciji WAG Mexico, održane u Muzeju istorije i umetnosti grada Guanajuato, na Svetski dan mira, 21. septembra 2016. godine. Proteklih 15 godina Damir je posvetio i marketingu, pozorištu, filmskoj kritici, radijskoj produkciji, a u poslednje vreme i socijalnom radu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja