Izložba „Crvene slike“ autora Bele Olaha

21/05/2017

Izložba „Crvene slike“ autora Bele Olaha biće otvorena u ponedeljak, 22. maja sa početkom u 19 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu možete pogledati do ponedeljka 5. juna.

O izložbi

“…Iako je gestualnost podjednake snage i ranije postojala u njegovim crtežima i slikama, u ovom ciklusu slika Olah se potpuno oslobodio – umesto crne i potmulo sive, njegovom slikom se rasvetlila prevladavajuća crvena. U Rječniku simbola piše: „Crvena je boja krvi i vatre, ona je za mnoge narode prva boja, jer je najdublje povezana s principima života. Ali postoje dvije crvene boje: jedna je noćna, ženska, s privlačnom, centripetalnom snagom, a druga je dnevna, muška, centrifugalna, što se okreće poput sunca i sve obasjava golemom i neodoljivom snagom.“ Sve to sliku Bele Olaha čini živom, rasvetljenom, a njena je dinamičnost pulsirajuća. Iako prevladava utisak ničim nesputavane subjektivnosti, čak neobaveznosti, današnja Olahova slika je dobro organizovana jer se svi ti protoci crvene (i drugih boja) mogu shvatiti poput svojevrsnog krvotoka koji čini organizam slike autentičnom i delotvornom tvorevinom.”

Sava Stepanov

O autoru

Bela Olah je rođen 1962. godine u Novom Sadu. Diplomirao 1999. i magistrirao 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za slikarstvo u klasi profesora Dušana Todorovića. Tokom studija predmet crtanje je pohađao kod profesora HalilaTikveše. Samostalno izlaže od 1999. godine. Do sada je priredio petnaest samostalnih izložbi i učestvovao na preko 200 kolektivnih izložbi. Dobitnik je godišnje nagrade Akademije umetnosti u Novom Sadu za crtež 1999. godine. Od 2000. godine član je SULUV-a, ULUS-a I SULUJ-a.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja