Izložba crteža Marije Bjekić „Za novog čoveka“

27/01/2017

U Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u ponedeljak 30. januara sa početkom u 20 časova biće otvorena izložba crteža Marije Bjekić pod nazivom „Za novog čoveka“. Izložba će trajati do 11. februra.

 

Polazište za moje radove je promišljanje odgovornosti prema nasleđu i čitanje istog, isticanje vrednosti koje su se razvijale u periodima emancipacije našeg društva. Vizuelni materijal za crteže nalazim u dokumentarnim fotografijama, kadrovima iz filmova, arhitektonskim nacrtima i maketama, plakatima čiji je originalni kontekst uglavnom ispario. Crteži koji su rađeni grafitnom olovkom namerno su bledi i “meki”. Proces rada je spor i meditativan kao kontrast načinu života u kome se slave brzina i preterana produkcija.
Postavka radova predstavlja mrežu kulturnih i istorijiskih referenci koje se oslanjaju na određena dešavanja u 20. veku. To su ideje avangardnih modernističkih pokreta, posebno suprematizma Kazimira Maljeviča. Sletovi i parade, kao društvene koreografije i marševi zasnovani na vizijama progresa. Zatim, nagli procvat urbanih sredina i izgradnja zajedničkih dobara. Citati su prikupljani iz raznih izvora; stihovi Majakovskog, odlomci iz intervuja poznatih naučnika sa youtube-a.
Kroz svoj rad želim da pričam o mogućim pozitivnim ishodima, o kontrastu onoga što je nametnuto kroz javni govor (a to su neoliberalne vrednosti, normalizacija društvene neravnoteže, neutralizacija otpora) i onoga što bi moglo da bude nova zdravija društvena svest. Inspiraciju pronalazim u entuzijazmu posleratnog perioda. Radovi govore o uspavanim vrednostima, koje ponovo postaju aktuelne kako nivoi nepravde postaju očigledniji.

Marija Bjekić
Marija Bjekić je rođena u Beogradu, 1979. godine. Diplomirala 2007. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Samostalne izložbe:
2016. “Sa kojim fantastičnim strukturama?”, Galerija Kolarčeve zadužbine, Beograd
2015. “Radnički snovi”, Galerija Doma omladine, Beograd
2014. „Zajedništvo“, Galerija Ustanove kulture Palilula, Beograd
2007, 2005. Izložba slika, Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja