Izložba crteža Katarine Nedeljković „Imperative slaves“

17/02/2016

U Likovnom salonu Kulturnog centra, u ponedeljak, 22. februara, u 19 časova biće otvorena izložba crteža Katarine Nedeljković„Imperative slaves“.

Katarina Nedeljković rođena je 1989. godine u Kragujevcu. Završila je srednju Umetničku školu u Nišu. Diplomirala na Filološko –umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek za Primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, u klasi profesora Željka Đurovića. Master studije završava na istom fakultetu 2015. godine pod mentorstvom prof. dr Bojana Otaševića i upisuje Interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Trenutno zaposlena kao stručni saradnik u nastavi na Filološko –umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

katarina

„Naziv izložbe, „Imperative slaves“, jasno ukazuje na stanje svesti društva koje je u lancima „lakoće postojanja“ i brzine. U ovom slučaju, ne slavi se brzina kao moć novih mašina kakvu su futuristi zagovarali, već brzina kao potreba u odnosima, brzina kao uobičajeno stanje uma. Baveći se tim problemom „moderne“ sociološke ideologije, mlada umetnica Katarina Nedeljković, još dublje zadire u pitanje koliko dekadentno, tehnologija i mediji, mogu da deluju na zajednicu. Rad Katarine Nedeljković sadrži i elemente tehnologije u skladu sa temom sa kojom se nosi. Projekat uključuje fuzionisano staklo sa osvetljenjem osetiljivim na zvuke, i zvuk koji dodatno upotpunjuje vizuelni utisak, sačinjen od muzike i glasova koji se prožimaju i iskazuju nesigurnost i lutanje.“ (Aleksandra Stolić, istoričarka umetnosti).

Izložba će biti postavljena do 7. marta 2016. godine.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja