Izložba Borislava Nikolića, „Špic forme i otisci“, skulpture i grafike

02/06/2017

Izložba umetnika Borislava Nikolića pod nazivom „Špic forme i otisci“ biće otvorena u ponedeljak 5. juna sa početkom u 20 časova u Malom likovnom salonu, Bulevar Mihajla Pupina 9. Izložbu možete pogledati do 17. juna, radnim danom od 10.00 do 20.00 časova i subotom od 10.00 do 13.00 časova.

 

„… Skulpture Borislava Nikolića imaju specifičan i prepoznatljiv umetnički izraz, koga čini karakterističan postupak u formulisanju skulpturalne forme i izložbeni koncept. Obrada drveta je, samo naizgled, gruba i sirova, ali u biti je brižljivo definisanih površina ispresecanih urezima različitih smerova i dubina, tako da su skulpture izrazite ekspresivne vizure. Taj momenat izdvaja i realizuje u drugi likovni prostor, u grafički otisak. Ovi otisci su fraktali, takođe, špicaste forme, drvorezi obično otisnuti u dve boje, ustvari su projekcija skulpture, njeno ogledalo, ili njeno novo lice. Taj koncept izložbe, kombinacije skulptura i grafika je originalan. Čini se da je nastao u toku samog procesa rada. Naime, postupkom paljenja delova površina želeo je da stvori koloritni kontrast, kojim se prepliću detalji forme, a pepeo, koji se pri tom stvara jeste odraz materije, odnosno njen negativ. Avers i revers je poput večne igre svetla i senki…“ (Radmila Savčić)

Borislav Nikolić (Novi Sad, 1978) Akademiju umetnosti u Novom Sadu završio 2003. godine, smer vajanje u klasi prof. Gordane Kaljalović. Master studije završio 2010. godine na istom studijskom programu u klasi prof. Borislava Šuputa na temu: „Od pune mase do rastegljivosti forme“. Član SULUV-a od 2006. godine. Od 2009. godine radi kao nastavnik u Tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn“ u Novom Sadu. Izražava se uglavom kroz skulpturu i crtež, ali se ne ograničava u zavisnosti od ideje (grafika-slika, foto-video art).
Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i nekoliko u inostranstvu. Priredio je osam samostalnih izložbi. Učesnik vajarskih simpozijuma i likovnih kolonija.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja