Ciklus Art Exclusive – susret sa umetnikom – Martin Candir

13/06/2016

Ljubitelji i poštovaoci primenjene umetnosti i dizajna, a posebno stripa i karikature, ove godine imaju priliku da se bliže upoznaju sa nekima od najcenjenijih autora iz ovih oblasti, koji većinom žive i stvaraju na našem podneblju, ali su svoje mesto našli na svetskim mapama stvaraoca u oblasti grafičkog dizajna, crteža, stripa, karikature, ilustracije.
U Kulturnom centru Novog Sada počeo je ciklus predstavljanja autora i njihovih dela, pod nazivom „Art Exclusive“, koji je osmislio i pripremio grafičar i dizajner Doru Bosiok. Donedavno profesor Grafičkog dizajna i Editorijal ilustracije, sa željom da javnosti približi rad sjajnih crtača koji, neretko, stvaraju „iz senke“, Doru Bosiok je prikupio opsežan materijal o svakome ponaosob, koji će nam predstavljati putem video-materijala ali i kroz razgovor sa samim autorima.


Nakon susreta sa izvrsnim crtačima Branislavom Banetom Kercem, Zoranom Janjetovim, Dejanom Nenadovim i Jugoslavom Vlahovićem, polje interesovanja širi se na još jedan medij, a to je fotografija. Ciklus se nastavlja u sredu, 15. juna u 20 časova, u klubu „Tribina mladih“, predstavljanjem Martina Candira, jednog od najznačajnijih fotografa koji se bave motivima Novog Sada i Vojvodine.Martin Candir je rođen 1958. godine u Novom Sadu. Završio je srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“. Fotografijom se bavi od 1974. godine. Od 1981. do 1991. godine radio je kao foto-reporter i urednik fotografije u dnevnom listu „Dnevnik“. Nakon toga je bio samostalni urednik fotografije u časopisima „Ribo-revija“, „Eliksir“, „Lepota i zdravlje“, „Top Spid“, „Vrele gume“, „Svet pića“, „Vino i fino“, „Lovačke novine“, „NS Sport“ itd.
Objavio je više od 150 raznih publikacija, monografija, knjiga, omota CD-a, pozorišnih plakata „Zvezdara teatra“, Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i drugih pozorišta.
Imao je više od 50 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Spada među najbolje fotografe u Srbiji.


Susreti sa autorima u okviru ciklusa „Art Exclusive“ se održavaju jedanput mesečno, a medijator je Doru Bosiok. Ulaz je besplatan.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja