Promocija dela Ivana Iljina

11/04/2016

Izdavačka kuća “Bernar” održaće promociju dela Ivana Aleksejeviča Iljina, u četvrtak 14. aprila sa početkom u 19:30 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji će govoriti Boško Milosavljević i Nikola Drobnjaković.

Ivan Aleksejevič Iljin jedan je od najvećih umova Rusije 20. veka. Osuđen na smrt, pa prognan iz otadžbine, koju je voleo, slavio i branio kao niko pre. Njegova hrišćanska filosofska misao utemeljena na Ocima crkve zaista je pravi svetionik svim mislećim slovenskim intelektualcima.

Uz barona Vrangelja, Ivana Bunjina i mitropolita Hrapavickog – jedan je od najznačajnijih simbola ruske emigracije.Smrtna kazna mu je zamenjena progonstvom i iz Rusije je oteran početkom dvadesetih godina prošlog veka, zajedno sa Nikolajem Berđajevom i  Sergejem Bulgakovim. Sva trojica u emigraciji će raditi mnogo –  napisaće ogroman broj tekstova, studija i filosofskih traktata. Ne umanjujući značaj drugih ruskih religioznih filosofa, Iljin stoji na posebnom mestu. To je čovek koji je uspeo da pronikne u suštinu društvenih i duhovnih sistema koji su bili i biće aktuelni, a danas je verovatno najčitaniji ruski mislilac – i to ne samo u granicama svoje otadžbine.
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja