Predstavljanje knjige „Primorsko pravoslavlje“ autorke Biljane Živković

31/05/2017

Predstavljanje knjige „Primorsko pravoslavlje“ autorke Biljane Živković održaće se u sredu, 31. maja u 17 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. O knjizi će, osim autorke, govoriti: Milorad Vukašinović, novinar i publicista, prof. dr Petar Milosavljević, istoričar književnosti i Jovan Pejin, istoričar. Pored predstavljanja najnovije knjige biće  reči i o prethodnim knjigama ove autorke, koje su privukle pažnju čitalačke publike i stručne kritike.

O autorki

Biljana Živković rođena je 1959. godine u Priboju na Limu, gde je završila Osnovnu školu i Gimnaziju. Studirala je pravne nauke u Beogradu. Više od 20 godina je novinar, prvo u Radio Kikindi i Komuni, pa u severnobanatskom listu „Novo vreme” gde je bila glavni i odgovorni urednik. Istovremeno je iz Banata bila dugogodišnji dopisnik Radio Beograda, Radio Novog Sada i „Politike”. Dobitnik je brojnih priznanja, povelja, pohvala za doprinos srpskom novinarstvu – među kojima izdvajamo Godišnju nagradu grada Kikinde 2004. i 2001. godine glavnu novinarsku nagradu Drvara od Srba povratnika.

Novinarsku, ali i spisateljsku karijeru nastavila je 2006. godine u srpskoj prestonici, gde živi i stvara.

Biljana Živković autor je reportaža, članaka, priča, zapisa, putopisa po evropskim i azijskim državama, ali i intervjua sa domaćim i inostranim znamenitim ličnostima iz sveta spoljne i unutrašnje politike, diplomatije, vojne doktrine, istorije, filozofije, sociologije… Njena prva knjiga „Nekrštena vremena” objavljena je 2004. godine u izdanju Centra za unapređivanje pravnih studija u Beogradu, a 2006. godine druga „Sa izvora najčistije vode”, čiji je izdavač Srpska knjiga. Iz štampe su nedavno izašle dve nove knjige Živkovićeve – delo „Veličanstvena umetnikova usamljenost” i dokumentaristička knjiga o Srbiji i Kosmetu – „U ime istine”, u pripremi su i nove publikacije.

Živkovićeva je samostalni novinar. Njene tekstove objavljuje „Geopolitika”, „Pečat”, „Nova srpska politička misao“, „Hvosno”, „Pravoslavlje”, dopisnik je listova i sajtova srpske dijaspore širom sveta. Aktivno sarađuje sa ruskim medijima „Sarovskaja gazeta“, „Srpska RU”…. Živkovićeva je i pesnikinja. Član je Udruženja književnika Srbije.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja