Giljermo Martines u Kulturnom centru Novog Sada

20/11/2015

Giljermo za info (1)-page0001Književnik i matematičar Giljermo Martines (Guillermo Martínez) je rođen 1962. godine u mestu Baija Blanka u Argentini. Doktorirao je matematičku logiku na Univerzitetu u Buenos Ajresu i završio posledoktorske studije na Oksfordu. Bio je gostujući profesor na brojim fakultetima u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Latinskoj Americi.

 

Autor je zbirki priča: Infierno grande (Veliki pakao, 1989) i Una felicidad repulsiva (Odbojna sreća, 2013); romana: Acerca de Roderer (1993, Povest o Rodereru, Svetovi, Novi Sad / Kraj beline, Apatin, 1995), La mujer del maestro (1998, Maestro-va žena, Svetovi, Novi Sad, 2000), Crímenes imperceptibles (Neprimetni zločini, Laguna, 2005), La muerte lenta de Luciana B.  (Spora smrt Lusijane B., Laguna, 2008), Yo también tuve una novia bisexual (I ja sam imao biseksualnu devojku, 2011) i knjiga eseja: Borges y la matemática (Borhes i matematika, 2008), La fórmula de la inmortalidad (Formula za besmrtnost, 2005), Gödel (para todos)- (Gedel za svakoga, 2009).
Dobitnik je brojnih priznanja za svoja dela, koja su prevedena na 40 jezika, uključujući i nagradu za pripovetku „Gabrijel Garsija Markes“ 2014. Ovo će biti prvi boravak Giljerma Martinesa u našoj zemlji, u organizaciji Ambasade Republike Argentine u Srbiji i prevodioca Branka Anđića, koji zajedno sa autorom priprema prvu zbirku njegovih priča u prevodu na srpski jezik, koju će objaviti Izdavačka kuća Agora iz Zrenjanina .
Ljubitelj Dvoržaka i šaha, obožavalac tenisa i vina, pisac čije književno stvaralaštvo počiva na delima Borhesa, Henrija Džejmsa, Kafke, Tomasa Mana, Gombroviča,Kazanove, Darela, Tolstoja… Dobar prijatelj našeg matematičara i književnika Vladimira Tasića, koji je zahvaljujući njemu počeo da piše. Po Martinesovoj knjizi Neprimetni zločini Aleks de la Iglesija je snimio film Oxford Murders (Ubistvo u Oksfordu), 2008. godine, u kome glavne uloge tumače Ilajdža Vud, Džon Hart i Leonor Votling.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja