,,Antologija ruske moderne priče ” otkriva gotovo dva veka najveće svetske literature.

26/11/2015

Tribina mladih, 1. decembar u 19 časova

Čine je četiri knjige, u kojima se nalazi stotinu i pedeset pisaca. Nikada ništa slično nije objavljeno na ovim prostorima.
A koji period obuhvata?
Od Lava Tolstoja, koji je rođen 1828. godine, do Sergeja Šargunova, koji je rođen 1980. godine. Hronološki, ova fantastična zbirka priča priču o literaturi, o istoriji, o civilizaciji, o ratovima – a nadasve o ljudima koji su bili i ostali velika tajna. Svaki pisac zastupljen je sa jednom pričom, biografijom i fotografijom. Onaj ko poznaje rusku literaturu danima će čitati samo biografije – i utvrdiće koliki je okean u pitanju.
Vsevolod Garšin, Čehov, Bunjin, Leonid Andrejev, Ivan Šmeljov, Mihail Bulgakov….tu su.

Ali tu su i Aleksandar Mališkin, Babelj, Berberova, Gazdanov,Zaligin, Ajtmatov, Šarov, Abramov, Šefner, Možajev
Pa genijalni a gotovo nepoznati Viktor Astafjev, veliki Georgij Vladimov, Limonov, Juzefovič, Prilepin, Arkadij Babčenko….
Pisali su na ruskom. O svetu, o Rusiji i o ljudima. Rusi, Kirgizi, Nemci, Jevreji, Turkmeni…….. poneki Srbin – to su autori. Dakle, ruski pisci koji pokazuju koliko je ta zemlja, kao carstvo ili kao republika svejedno, bila otvorena za razlike među ljudima – i koliko je te razlike poštovala…

Vladimir Jagličić, Nikola Drobnjaković, Radoš Mladenović, Lara Balać, Blagoje Pantelić, Dragan Šiljkut, Risto Topaloski, Slađana Nikolić, Dragan Bunardžić i Marija Janković napravili su čudo..
Dođite na promociju da se uverite u ove reči.

Priređuje, izdavačka kuća Bernar

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja