PROMOCIJA KNJIGE ĐORĐE PISAREV: I NOĆ SE UVUKLA U NJEGOVO SRCE

16/10/2015

Plakat-page0001

O AUTORU

ĐORĐE PISAREV je rođen 11. februara 1957. godine u Viziću u znaku Vodolije, podznak Riba. Diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost, radi kao urednik kulture u „Dnevniku”.

Objavio je osamnaest sretnih knjiga. Zbirke priča: Knjiga gospodara priča (1985), Miki Šepard: Strašne priče (1990), Poslanice iz Novog Jerusalima (1996, izabrane priče), Besmrtnici (2002, izabrane i nove priče) i Velika očekivanja (2012). Eseji: Pred vratima raja (2002). Romani: Mimezis mimezis romana (1983), Knjige naroda lutaka (1988), Gotska priča (1990), Kovčeg (1992), Popisujući imena stvari (1995), Zavera bliznakinja (1999, a 2014. je preveden na engleski pod nazivom A Plot of Twin Sisters), Pod senkom zmaja (2001), U srcu grada (2004), Ponoć je u sobi uspomena (2006, 2010), A ako umre pre nego što se probudi? (2009, 2010) i Na stazi suza (2010).Laureat je Nagrade Laza Kostić, dobio je Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, Nagradu „Stevan Pešić”, Nagradu „Karolj Sirmai”, kao i nagradu Fondacije Borislav Pekić. Živi u Novom Sadu.

O KNJIZI

Šta se dešava kada dva psihijatra iz dva različita sveta, od kojih jedan ne postoji, započnu dopisivanje? Pred čitaocem se otkriva svet paralelnih stvarnosti Graba, junaka novog romana Đorđa Pisareva, koji može biti jedan od pravih modela i za čitaočevo putovanje ezoterijskim prostorima, realitetima fantastike i fantastikom, što da ne, „realiteta“.

     Živeći u dva života, u tzv. „realnom vremenu” usred stvarnog Novog Sada i u alternativnoj stvarnosti Parka, ovaj Grab pred nas, u višestruko ukodiranoj metafori „parkovskog“ sveta, iznosi iskustva tragača za zemaljskim i za duhovnim blagom, i kreće na darvinovsko putovanje brodom naziva Pra Bigl ka Galapagosu, ka čudesima reči i slova, tajanstvene tačke i lebdeće kule…

Prostor putovanja, i kroz prostornost i kroz vreme, kroz svet ličnih fantazmi i kroz ono što čini Biblioteka, alternativni svet iz Knjiga, jeste žižna tačka ovog romana, sasvim nelinearno rasklopljenog na povesti i pisma, pesme i hronike, u kodu rečnika, moguće lične književne istorije, te kataloga njenih tema postupaka i uvida. U sveopštoj maskaradi – pratimo stihove maskirane u prozu, prozu u rečničku formu, a rečenice katkad u priče. Iznad povesti, lebdi esejizacija.

Zreli postmodernizam Đorđa Pisareva pokazuje nam da je roman centar sveta, ezoterično mesto, brana hipervulgarnoj svakodnevici. Produbljujući svoju poetičku poziciju da literatura poput vremena i mesta zbivanja, ima jednako pravo da odredi poziciju pripovedanja, on, kroz mogućnost da se živi paralelan život, da se postave pitanja o njegovim granicama i mogućim alternativama, da se kroz različite kombinacije mikro i makro sveta, vidljivog i onog prepunog informacija o nevidljivom i mogućem, dođe do novog uvida u stvarnost, ispisuje jednu od surovo istinitih priča našeg vremena. (Nenad Šaponja)

korice knjige

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja