Drugi dan manifestacije „Antićevi dani“

14/03/2017

DRUGI dan manifestacije „Antićevi dani“, 14. mart,  obeležen je  polaganjem cveća na grob pesnika Miroslava Antića na Gradskom groblju u Novom Sadu i kod njegove spomen-biste u Dunavskom parku.

     Povodom godišnjice rođenja čuvenog pesnika, novinara, publiciste i filmskog stvaraoca  Mike Antića,a u okviru jubilarnih 10. „Antićevih dana“ u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, cveće su položili članovi delegacije u sastavu : član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik direktora KCNS Sunčica Marković, predsednik Saveta za kulturu Đula Kiš, član odbora “Antićevih dana” Miroslav Radonjić i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

     – Novi Sad može da bude ponosan na velikane koji su ostavili svoj pečat u istoriji grada, a jedan od njih je Mika Antić. Grad Novi Sad nastoji da im na adekvatan način oda počast, pa radimo na tome da “Antićeve dane”, manifestaciju posvećenu Miki Antiću, u budućnosti podignemo na još viši nivo – rekao je tom prilikom  je Dalibor Rožić.

    U sklopu odavanja počasti Antiću u Dunavskom parku, njegovu poeziju recitovala je učenica OŠ ”Miroslav Mika Antić”, a pesnik Vukašin Vojvodić pročitao je pesmu pod nazivom ”Bez tebe smo bosi”.

     Potom je u Svečanoj sali novosadske Gradske kuće održana svečana sednica  manfestacije „Antićevi dani“ a prof.dr Bošku Suvajdžiću autoru pesničke knjige  „Anima viva“ uručena je nagrada za najbolju zbirku pesama u 2016.godini

    Na početku svečanosti, glumica Rada Đuričin kazivala je nekoliko najpoznatijih pesama iz bogatog Antićevog pesničkog opusa.U ime žirija za dodelu prestižne nagrade „Miroslav Antić“  koji je radio u sastavu Marija Vasić Kanački, Kolja Mićević i dr Draško Ređep, odluku su obrazložili Mićević, inače prošlogodišnji laureat i Ređep. Oni su naglasili da se Suvajčićeva knjiga izdvaja i po tome što je na  tragu Antićeve zbirke „Roždestvo tvoje, tropar o Bogu i čoveku“.

   „Miroslav Antić je potpuno razgradio granice sna i granice stvarnosti i otuda je,kao i svi veliki pisci, pisao za veliku i malu decu. “ – rekao je Ređep.

   U ime Odbora manifestacije ,predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić uručio je nagradu „Miroslav Antić“  laureatu prof.dr Suvajdžiću.

   „Vrednost jedne nagrade sačinjavaju ime koje nosi, a zatim i imena članova žirija koji je dodeljuju.Drago mi je što dobijam nagradu koja nosi ime čoveka koji je bio možda najviše  višestruko darovit među našim pesnicima.“ – kazao je u zahvalnoj besedi Suvajdžić koji je zatim,na klasičnoj gitari odsvirao jednu svoju autorsku pesmu.

     Na ovoj svečanosti dodeljene su i zahvalnice  najznačajnijim ljudima koji su inicirali da se manifestacija pokrene: nekadašnjem predsedniku Skupštine grada Novog Sada Zoranu Vučeviću, Raši Popovu, Drašku Ređepu i posthumno Brani Crnčeviću.

   Prisećajući se kako je  pre 10 godina pokrenuta manifestacija „Antićevi dani“, Zoran Vučević je kao predsednik Skupštine grada  podržao ideju Draška Ređepa da manifestacija zaživi.

   „Tokom ovih godina manifestacija „Antićevi dani“ izrasla je u instituciju i stekla respektabilan ugled.Nikada nije potpala pod političku ruku bilo koje vlasti koja je u prethodnom periodu postojala.Sebi je obezbedila trajnost i ugled.“- naglasio je Vučević.

   Na kraju svečanosti predstavljena je Antićeva knjiga pesama „Živeli prekosutra“ iz 1973.godine o kojoj je govorio Vladimir Zubac. U muzičkom delu programa učestvovao je gitarski duo Braća Krstić.

Na kraju drugog dana manifestacije “Antićevi dani”, u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, predstavljena je izložba “Horoskop”. Reč je o izboru radova sa pet dosadašnjih saziva umetničke kolonije MA, održanih u periodu 2009-2013, na kojima je u čast Miroslavu Antiću, pesniku, slikaru, reditelju, zajedno stvaralo i učestvovalo preko pedeset likovnih umetnika, ilustratora, kompozitora, režisera i pesnika. Među njima su: Danijel Babić, Miloš Vujanović, Pal Dečov, Gala Čaki i Korina Gubik.

Maja Erdeljanin, urednica Malog likovnog salona, podsetila je da su prethodne kolonije održane na Petrovaradinu, u Sremskim Karlovcima i na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. “Specifičnost ove kolonije u tome što nije samo likovna. Ona okuplja umetnike i iz drugih oblasti.”

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja