Otvorena četiri nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU

14/12/2021

Izvor: Blic

 

Srbija je na Međuvladinoj konfrenciji u Briselu otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU.

Otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina) čime je broj do sada otvorenih poglavlja došao do 22.

Međuvladina konfrencija EU Srbija počela je nešto posle 8.00 časova u zgradi Saveta EU u Briselu.

Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Brnabić je juče rekla da otvaranje Klastera 4 predstavlja i veliko priznanje EU svemu što je Srbija uradila do sada kada je reč o zaštiti životne sredine.
Ispred Saveta EU, konfrencijom predsedava slovenački državani sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Nakon Međuvladine konfrencije EU Srbija i otvaranja kalstera u Briselu će se održati i konfrencija za medije delegacija Srbije i EU.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Nakon današnje Međuvaldine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljinih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

Foto: OLIVIER HOSLET / EPA;

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja