Antićevo “veliko proleće” – Počinju 9. Antićevi dani

08/03/2016

Manifestacija „Antićevi dani“, deveti po redu, počinje u četvrtak, 10. marta, a tim povodom u Skupštini grada upriličena je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program koji će trajati devet dana. Jelena Crnogorac, predsednica Skupštine grada, rekla je da su 9. Antićevi dani posvećeni 30. godišnjici smrti velikog umetnika. Nagrada za najbolju zbirku pesama pripala je Kolji Mićeviću, za delo “Rimaginacije“, u izdanju Zadužbine “Petar Kočić” iz Banjaluke.

– Želim da se zahvalim svim članovima odbora manifestacije „Antićevi dani “ i Kulturnom centru Novog Sada koji je dao veliki doprinos u kreiranju programa. Ove godine navršava se 30 godina od smrti Miroslava Antića i veoma je značajno što su „Antićevi dani“ prerasli u tradicionalnu manifestaciju. Na taj način se Novi Sad odužuje ovom svestranom umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag. U okviru manifestacije biće uručena i nagrada za najbolju zbirku pesama – naglasila je Jelena Crnogorac

Predsednik stručnog žirija „Antićevih dana“, Draško Ređep istakao je da je Mika Antić bio i ostao veliki izazov za naredne naraštaje.

– Miroslav Mika Antić je živeo sa drugima i otuda ove godine u našem programu imamo i taj slikarski deo. Novi Sad je za njega bio „veliko proleće“ i to je bila ideja vodilja ovog programa i mislim da smo u tome uspeli – rekao je Ređep

Pesnička nagrada „Antićevih dana“ biće dodeljena Kolji Mićeviću za zbirku pesama „Rimaginacije“, u izdanju Zadužbine “Petar Kočić” iz Banjaluke. Draško Ređep rekao je da je zbirka Kolje Mićevića „Memento 20. veka“.
Članica Odbora „Antićevih dana“ i savetnica za kulturu, Sunčica Marković dodala je da je ovogodišnja manifestacija u potpunosti u znaku godišnjice smrti Miroslava Antića i da je program veoma bogat i sadržajan.
– Bitno je istaći da smo Antića posmatrali kroz njegov odnos sa drugima. Takođe, ove godine smo želeli da neke sadržaje izmestimo iz Kulturnog centra . U četvrtak, 17. marta u Staroj streljani – Eđšeg biće održano poetsko veče, a 18. marta u ogranku Gradske biblioteke na Novom naselju imaćemo „Veče laureata“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja