ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРА КЦНС БОЈАНА ПАНАОТОВИЋА ПОВОДОМ БОРБЕ ЗА ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ СРБИЈЕ

query_builder

 ДЕФЕТИЗАМ И КАПИТУЛАНТСКИ МОРАЛ У КУЛТУРИ ЈЕДНАК ЈЕ ВЕЛЕИЗДАЈИ НА ПОЛИТИЧКОМ ПЛАНУ

Неуспели покушај Косова да приступи организацији УНЕСКО паралелно са уринирањем и дефецирањем по средњевековним манастирима који су део светске религијске и културне баштине, долази нам као друштву и држави у виду опомене и подсећања да не клонемо духом, моралом и политичким оруђима.
Дипломатска победа Србије на светској политичкој арени кристално јасно показује колико је опасно да из уста наших интелектуалаца, представника елите и људи који руководе важним институцијама долазе речи попут оних да је све готово, да је све давно изгубљено и да ни де факто ни де јуре ми на Косову немамо шта да тражимо! Па како је то онда творевина звана Косово пропала у покушају да се учлани у ванредно важну организацију као што је УНЕСКО? Сувишно је и подсећати да о столици у УН Косово још увек може само да машта. Неверним томама ваља предочити списак земаља које се противе уласку Косова у УН или УНЕСКО. Русија, Кина, Индија, Бразил… проста математика казује да је убедљива већина актуелног човечанства против насиља над правом и правдом.
Да ли је храброст рећи да смо изгубили све и да ни де факто ни де јуре немамо више никакве „акције“ на Косову? Не, то није никаква храброст, о томе трубе многи корумпирани светски моћници и део домаће интелигенције и политичке класе и то годинама уназад. Нити је храброст, нити је изузетак! Управо супротно, храброст је рећи овом народу да има право на своје место под Сунцем и да има смисла борити се, док год борба траје.
Ако вам силеџије заузму део дедовине, прелепог воћњака, да ли ћете се скрушено помирити са таквом РЕАЛНОШЋУ и ПРИЗНАТИ такав фактицитет или ћете пред свим могућим домаћим и међународним судовима покушати да се изборите за правду и једног дана у некој реституцији повратите свој воћњак и заштитите сопствено наслеђе?
Само пробисвети, коцкари, пијандуре или екстремно малодушни олако дижу руке од наследства које им је остало од предака.

У Новом Саду,
9.11.2015.
Бојан Панаотовић
директор КЦНС

2 Responses to “ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРА КЦНС БОЈАНА ПАНАОТОВИЋА ПОВОДОМ БОРБЕ ЗА ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ СРБИЈЕ”

 1. Zivota

  Zasto se Vi bavite politikom? I zasto korsitite javni prostor Kulturnog centra da iskazujete svoje misljenje? Za to niste placeni. Ovo nije Vasa autorska TV emisija u kojoj mozete da kazete sta hocete a mi ostali mozemo da ne gledamo ako necemo. Vas posao je da omogucite kvalitetan rad KC. Mene kao gradjaninan samo to zanima, a na savkodnevne fotografija Vase glave na sajtu KC ili Vase misljenje o bilo cemu. Ja Vas molim da se suzdrzite.

  Одговори
 2. Исидор Праменко

  Поштовани Бојане Панаотовићу,

  С обзиром да сте у отвореном писму поводом борбе за очување духовне и културне баштине Србије исказали жестоко противљење дефетизму и капитулантском “моралу“ у култури и велеиздаји на политичком плану, још једном Вас позивам да сопствену смелост и родољубље потврдите и довођењем у наш новосадски Културни центар аутентичног, ангажованог, борбеног, антикапиталистичког и хуманистичког интелектуалца, левичара и патриоту, правника и филозофа др Љубодрага Дуција Симоновића, кога мало ко сме да позове у емисију (Дуци је био гост у Вашој емисији), а камоли на трибину.
  Било би сјајно, провокативно, али људски и часно видети и чути на трибини у Културном центру Дуција Симоновића и још једном се захвалити пријатељској антифашистичкој и антитерористичкој Русији, револуционарној Куби и слободарској и антиимперијалистичкој Латинској Америци, Белорусији, Кини, Либану, Сирији, Индији, као и свим другим државама широм света које су подржале правду и међународно право, суверенитет, интегритет и идентитет наше Србије! Сада се блиставо и јасно, као на Сунцу, виде добронамерни савезници, али се из тмине поново промаљају и они који то нису, противници, па и непријатељи, ондашњи и овдашњи.
  Стварајмо Србију слободних, умних, храбрих, човечних и честитих људи, Србију која са страшћу воли и поштује себе, која зна да на прави стратешки повезујући начин цени властите пријатеље и савезнике, чувајући опстанак пред недобронамернима непокорно градећи животворну будућност!

  Са слободољубивим и патриотским жаром, Исидор

  новембар 18th, 2015 Одговори

  Одговори

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language