Отварање изложбе Тимотија Гаскина „Maxfactored- Marylin Monroe“

query_builder

Отварање изложбе слика „Maxfactored- Marilyn Monroe“ америчког уметника Тимотија Гаскина ће бити одржано

у суботу, 14. јуна 2014. у 19 часова

у павиљону зграде Ректората Универзитета у Новом Саду (др Зорана Ђинђића бб)

Изложбу ће отворити:

Тимоти Гаскин, аутор и

Андреј Фајгељ, дирекор Културног центра Новог Сада.

Изложбу можете посетити сваким радним даном од 16.06. до 02.07.2014. од 12 до 18 часова.

Тим Гаскин из Сан Франциска, уметник и хуманитарни активиста, који користи сликање као начин креативног изражавања, донирао је многе своје радове у хуманитарне сврхе. Оснивач је часописа Бенефит који подиже свест о важности хуманитарних дела и поборник животног стила даривања. Гаскин је организовао „This old bag“ (www.thisoldbag.org) аукцију ручних торби коју су дизајнирале познате личности која је укључивала донације Опре Винфри, Шерон Стоун и звезда серије Очајне домацице.

У сарадњи са Црвеним Крстом Новог Сада, на дан отварања ће се продавати мајице Тимотија Гаскина и приход од купљених мајица ће ићи у хуманитарне сврхе.

Ко би требало да погледа изложбу MAXFACTORED – Marilyn Monroe? Свако ко цени уметност, воли боје, ко је очаран поп артом, инспирисан лепотом и свако ко верује у амерички сан.

Мерилин Монро, популарна икона и секс симбол, може се видети свуда у свету. Где год пронађете слику, пронаћи ћете амерички сан који је саставни део људског бића. Сан сваког човека је да буде бољи, да буде најбољи што може, а Мерилин Монро је посегнула за месецом.

Као млада, амбициозна платинаста плавуша Мерилин Монро је размишљала док је посматрала Холивуд у ноћи: „Мора да постоје хиљаде девојака које седе саме као ја и сањају да постану филмске звезде. Али нећу да бринем о њима. Ја сањам најјаче“.

Многе од слика Тима Гаскина су прелепе жене које му се смеше. Две године проведене у сликању Мерилин Монро, која вероватно има најпознатији осмех, познатији и од Мона Лизиног, биле су авантура.

„Осмех“, рекла је, „је најбоља шминка коју девојка може да стави“.

Усавршила је осмехивање са отвореним устима, које нико није могао да понови до данас. Био је то њен дар, али и изазов, за човечанство.

Она је то сама најбоље описала: „Само се смешите, јер живот је прелеп и има толико тога због чега се треба смешити“.

Када се подигне вео са Мерилин Монро, открива се сироче рођено као Норма Џин Бејкер. Испод шминке и иза тог познатог осмеха је само девојка која је желела цео свет. Изложба MAXFACTORED је духовита и лепа, али и сива. Тамна страна америчког сна је свођење некога на објекат и икону.

Мерилин Монро је рекла: „Секс симбол постаје ствар. Мрзим да будем ствар“.

Норма Џин никада није желела да буде Мерилин Монро, њој се то једноставно десило. Желети да се буде неко други, по њој, било је траћење онога што особа јесте. Али као вечни оптимиста, нашалила се: „Ако ћете већ бити дволични, нека једно лице онда буде лепо“.

Најлепша филмска глумица свих времена хронично је патила од несанице и озбиљног поремећаја личности. Умрла је са 36 година, после седам блиских сусрета са смрћу, од „вероватно, случајног самоубиства“. Иронијом живота, била је сироче и у смрти, као што је била и током живота, јер није било никога да покупи њено тело из мртвачнице.

Мерилин Монро је увек била сама, сама упркос свему, рекла је једном. Припадала је јавности и свету, као што и сама каже „Не зато што сам талентована или чак лепа, већ зато што никада нисам припадала никоме и ничему другом“.

MAXFACTORED слави Мерилин Монро и покушава да нас подсети да треба имати смисла за хумор. Исто као слика Мерилин Монро у хулахопкама, или слика сата Мерилин Монро која је омаж Ендију Ворхолу. Шала је на његов рачун јер је рекао да ће у будућности сви бити познати 15 минута. Сат на Мерилин Монро је вечан, наставља да куца, а икона наставља да инспирише људе широм света на осмехе, смејање и сањање.

Завршна реч: да је Мерилин Монро жива данас, стајала би заједно са Србима са чашицом у руци подигнутом високо и рекла би „Сипајте? Сипајте ми ракију!“

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Уметник Тим Гаскин провео је свој живот доносећи боје и осмехе онима који би купили његова дела.

Године 2004. Гаскинов artpop портрет Мадоне украден је из Starbucks кафеа у Сан Франциску усред ноћи, што је доспело у новине широм света. Потрага за сликом обухватила је изјаву саме Мадоне, која је била објављена на њеном сајту. Као део Гаскинове колекције „Суперстар“, слика је представљала црно-белу слику Мадоне наспрам логоа Луис Витон у боји.

Многа Гаскинова дела заслужила су место у новостима због своје шаљивости, ироније и контроверзе. Године 2005. Гаскинова дела доспела су на насловну страну када је Луис Витон оптужио уметника и Hoel des Arts за неовлашћено коришћење заштићеног знака.

Хотел у Сан Франциску излаже оригинална уметничка дела у својим собама. Гаскинов ручно осликан мурал преко целог зида представља контраст са сликама поп сензације Мадоне на зидовима собе, које прекривају шаре и логои луксузног произвођача Луис Витон. Резултат је дело оргиналне уметности које одаје пошту, коментарише и критикује културу конзумеризма, и било је пропраћено у медијима и привукло је пажњу. Читава ствар је разрешена на суду.

Године 2010. изложба у Градској кући у Сан Франциску посрамила је тадашњег гувернера Калифорније, Арнолда Шварценегера, који је био главни предмет изложбе. У пуној величини, потпуни акт, акрил на дрвету, глумца који се бацио у политичке воде који је омогућио људима да допуне неосликани генитални део са кредом. Слика се заснивала на добро познатој фотографији мишићавог двадесетогодишњег Шварценегера, који је позирао потпуно го.

Гаскин је привремени становник Горњег Милановца, и помаже при неговању своје 82-годишење баке, Наде Кузмановић. Изложба MAXFACTORED – Марилyн Монрое посвећена је Нади и Србији.

 

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language