Održana tribina u čast sećanja na solunske dobrovoljce

query_builder

Predavanje „Sedam i po decenija od golgote solunskih dobrovoljaca i njihovih porodica u Bačkoj proleća 1941. godine“ održano je u sredu 1. juna na „Tribini mladih“. O temi su govorili Đorđe Vukmirović, novinar i Srđan Graovac, istoričar.

DSC_0014

Ciklus tribina „Kultura sećanja“ posvećen je istorijskim činjenicama i događajima koji su prekriveni velom zaborava, a bitan su segment nacionalne istorije srpskog naroda.

– Ova tema je nepravedno zaboravljena, reč je o solunskim dobrovoljcima koji su kolonizovani na ovim prostorima gde su dočekali tragičnu sudbinu i stradanje u Drugom svetskom ratu. Zaborav zločina zločin je takođe – rekao je novinar Đorđe Vukmirović.

DSC_0003

Istoričar Srđan Graovac objasnio je kakve su bile prilike u međuratnoj Evropi, na Balkanu i u samoj Kraljevini Jugoslaviji. Govorio je o toku događaja koji su se odvijali od početka okupacije pa sve do kraja rata. Poseban akcenat je stavljen na sistematske zločine koji su izvršeni na području Bačke gde su tadašnje mađarske vlasti ubile na hiljade stanovnika i porodica solunskih dobrovoljaca.

– Tema o kojoj govorimo je tragična, bolna i zaboravljena. Prošlo je 75 godina od početka  golgote hrabrih solunskih dobrovoljaca, ovaj put u Drugom svetskom ratu. Krajnje je vreme da se poklonimo njihovim senima i da im odamo dužno poštovanje – rekao je Graovac.

DSC_0004

Ostavi komentar

comment
Vaša imejl adresa neće biti jasno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *
account_circle
email
language