Левитација Стелијана Аче

query_builder

Изложба фотографија под називом „Левитација“ Стелијана Ача, отворена је на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Ову несвакидашњу изложбу отворио је некадашњи професор Академије уметности у Новом Саду, Мирослав Мушић, а посетиоце је поздравио и аутор.
Румунски аутор је у овом циклусу фотографија показао велико креативно умеће, али и покушај да остави велики траг у збивању визуелне уметности и дизајну. Спајајући два уметничка медија – фотографију и сликарство, створио је свој печат и идентитет и може се рећи нови медиј визуелне уметности.
– Велико је задовољство наћи се међу људима који треба да кажу неку реч о овој изложби. Стелијан је не само угледна личност већ и велики уметник. Пред нама су фотографије аутора који није само уметнички стваралац, већ стручњак и теоретичар. Он је створио један нови уметнички медиј, где материјализација може да следи класичну фотографију. Као такав, он може да се користи као дигитална форма, али и да се пренесе на платно – рекао је Мушић.
Фотографије прате фигуру човека који је у покрету и којег омета трећи елемент у простору, а аутор наглашава његову фацијалну експресију, која се добија током тог ометања. Оно што се такође може видети јесте да је аутор повезао позоришну сцену и своју инспирацију, па фотографије прати кореографија која је својствена позоришној сцени.
Стелијан Ача студирао је на Академији уметности „Ион Андреску“ у граду Клуж-Напока. Диплому у области сликарства стекао је 1987.године. Докторирао је на тему „Улога технологије у уметности фотографије“ , а члан је Уније румунских уметника.. Специјализовао је рекламну фотографију у студију „Маул Белсер“ у Немачкој, а тренутно је запослен као професор визуелних уметности на Факултету за уметност и дизајн у Темишвару на Катедри за фотографију и видео.
Сви заинтересовани ову изложбу могу погледати до 15. децембра на Трибини младих Културног центра Новог Сада.

 

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language