Простори и фигуре (избор из нове српске поезије, Службени гласник, 2012)

Циклус: Отворена врата
Тип најаве: Циклус
Датум: 24/04/2013
Време: 19,30 сати
Локација: Трибина младих

 

Учествују: Владимир Стојнић, приређивач и Бојан Самсон

 

О аутору

ВЛАДИМИР СТОЈНИЋ је рођен 1980. године у Београду.

Дипломирао је на Правном факултету у Београду 2005. године. Поезију, кратке приче, преводе и књижевне приказе објављивао је у бројним домаћим и регионалним књижевним часописима, дневним листовима, антологијама и зборницима. Песме су му преведене на пољски, француски и енглески језик. Преводи са енглеског језика и уређује електронски часопис за савремену поезију Агон (www.agoncasopis.com) и поетски блог Јуродиви. Живи у Земуну.

Књиге поезије: Време се завршило (Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 2008, електронско издање: „Време се завршило“, Јуродива књижара), Фотоалбум (Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево, 2010); Czas się zakończył (превод на пољски језик, Maximum, Krakow, 2011) и Позив на саучесништво (Мостарт, Земун, 2011).

 

О књизи

Да ли је могуће у једној сумарној и панорамској књизи представити актуелну српску поезију млађе генерације у њеној флуидности и разноликости, а притом не подлећи генерализацијама, прећуткивањима, спорним подразумевањима и разним другим облицима уопштавања која су нетачна у истој мери у којој су и тачна? Песничко стасавање бројних аутора који су, не само преко поезије већ и теоријским доприносом, превођењем, уређивачким послом и есејистиком, све више присутни у књижевном животу, показује да је један такав напор потребан и основан. Како објективни избори, прегледи или антологије поезије по мишљењу приређивача не постоје, тако је и избор који је пред читаоцима субјективан, и одраз је афинитета приређивача како на нивоу избора песника, тако и на нивоу избора песама.(Владимир Стојнић)

 

Аутори/ке заступљени у овом избору:

Бојан Васић, Ана Сеферовић, Марко Стојкић, Синиша Туцић, Горан Коруновић, Урош Котлајић, Јасмина Топић, Јелица Кисо, Огњен Петровић, Петар Матовић, Маја Солар, Даница Павловић, Драган Радованчевић, Бојан Савић Остојић, Никола Живановић, Тамара Шушкић, Владимир Табашевић и Марјан Чакаревић.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language