Počeo decembarski praznik filma – EURO IN FILM

Tip najave: Festival
Datum: 04/12/2017 Do: 28/12/2017
Vreme: 19.00
Lokacija: Velika sala

Počeo decembarski praznik filma

 

Festival evropskog i nezavisnog filma („Euro-In film“), 21. po redu, zvanično je počeo u ponedeljak, 4. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosadska publika imaće priliku da do 28. decembra pogleda brojne dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove iz srpske, slovenačke, italijanske i drugih kinematografija.

Festival je otvoren projekcijom kratkih filmova kojima se Novi Sad predstavio na PAFOS-u kao evropska prestonica kulture. Reč je o filmovima: „Otvoreni grad“ u režiji grupe autora i produkciji Đorđa Kaćanskog, „Fenomen Tvrđava“ reditelja Silarda Antala i Dragana Stojmenovića, kao i filmovi „Lasta“ i „Hodam kroz prostor, pričam o vremenu“ Milana Belegišanina. Protagonista ovog četvrtog filma, Ilija Ika Bašić proglasio je 21. festival otvorenim.

Prethodno je u obraćanju publici urednik filmskog festivala Đorđe Kaćanski rekao da ovogodišnji „Euro-In film“ okuplja više od 200 visokokvalitetnih filmova i posebnu pažnju skrenuo na kinematografije Slovenije i Italije koje se predstavljaju na festivalu. Kaćanski je najavio da će uporedo biti organizovane i tribine o prikazanim filmovima. Publiku je pozdravio i predstavnik Udruženja Slovenaca iz Novog Sada, umetnički direktor Dragomir Zupanc.

Tokom trajanja festivala, filmofili će, između ostalog, videti i dokumentarac o austrijskom književniku i velikom prijatelju srpskog naroda, Peteru Handkeu, nemačke rediteljke Korine Belz, kao i film posvećen velikom pesniku Miroslavu Miki Antiću, „Prvi film“, u režiji Dušana Stojanovića, a u produkciji Kulturnog centra Novog Sada.

Ovaj Festival podržavaju i odgovarajući resori Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije kao i međunarodne asocijacije, organizacije i partneri. Posebno je značajna saradnja sa Fondacijom Novi Sad 2021, koja promoviše Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

KOMPLETAN PROGRAM FESTIVALA EURO IN FILM  MOŽETE POGLEDATI OVDE 

 

One Response to “Počeo decembarski praznik filma – EURO IN FILM”

Ostavi komentar

comment
Vaša imejl adresa neće biti jasno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *
account_circle
email
language